Beleggen in cryptovaluta

Onderstaande tekst is om u meer inzicht te geven in de werkwijze en risico’s die behoort bij cryptovaluta.

Beleggen in cryptovaluta. Is dat slim?

De laatste jaren zien we dat veel meer mensen ‘traditionele’ beleggingen als aandelen(fondsen) links laten liggen en al hun geld in cryptovaluta stoppen. Niet heel gek, want je kunt geen verjaardag of voetbalkantine bezoeken waar je géén wild verhaal over torenhoge rendementen of cryptomiljonairs hoort.

Hoge rendementen

Toegegeven: de rendementen van ´traditionele´ beleggingen (zoals aandelenfondsen) waren de afgelopen jaren  keurig, maar peanuts vergeleken bij wat Bitcoin en vele andere cryptovaluta in de afgelopen 10 jaar opbrachten. Maar de tussentijdse dalingen van diezelfde Bitcoin waren in die 10 jaar tijd ook fors. Heel fors. 

Het is best heel moeilijk om tijdens zo’n daling rustig te blijven. Zéker voor mensen die geen enkele ervaring met beleggen hebben. Mensen die, nadat ze over ongekende rendementen horen in de voetbalkantine of bij het koffiezetautomaat, besluiten hun zuurverdiende (spaar)geld in cryptovaluta te stoppen. 

Die mensen doen dat vaak in de hoop er (snel) rijk van te worden, maar hebben geen weet van de (mogelijke) enorme dalingen en dat het verdraaid lastig is om rustig te blijven wanneer je investering in sneltreinvaart minder waard wordt. Tijdens de gemiddelde beurscorrectie zijn er ook nog altijd heel veel panikerende beleggers die hun aandelen (met flink verlies) verkopen.  

Nog veel moeilijker is het om tijdens dalingen van tientallen procenten rustig te blijven. En bij cryptovaluta is dat nog altijd schering en inslag: de pieken zijn hoog: de dalen diep. Daarom – en dat blijft nog vaak onderbelicht – gaan nog steeds héél veel mensen de bietenbrug op dankzij cryptokoorts.  

De (toegevoegde) waarde van cryptovaluta

Momenteel is de prijs van 1 bitcoin gelijk aan €37.904 (op 8 februari 2022). Is dat te hoog? Te laag? Zegt u het maar. De waarde van cryptovaluta is moeilijk te bepalen, omdat ze an sich nog weinig waarde toevoegen. 

Het is nog steeds een beetje wat de gek ervoor geeft. Dat kan positief uitpakken als er een continue vraag naar Bitcoin blijft, maar als die vraag ineens afneemt zal de prijs (hard) zakken. En áls dat gebeurt, dan is er door het decentrale karakter van de munt geen centrale bank die een helpende hand kan toereiken. 

Wie een traditionele belegging koopt, zoals een aandeel of participatie in een aandelenfonds, ontvangt daarmee een stukje eigenaarschap van een bedrijf. Maakt het bedrijf (of de bedrijven in een fonds) winst, dan profiteert die mede-eigenaar van de groei van zo’n bedrijf of ontvangt diegene dividend. 

Wie in een fonds belegt, geeft de bedrijven uit zo’n fonds dus de kans om te groeien: met het belegde geld kunnen bedrijven hun product of de dienst beter maken, zo meer winst maken en eventueel meer van die winst uitkeren aan de aandeelhouders. Die onderliggende waarde mist volgens ons bij cryptovaluta. 

Wie bijvoorbeeld Bitcoin(s) koopt, zorgt er daarmee niet direct voor dat die Bitcoin beter wordt: meer vraag naar Bitcoin leidt bijvoorbeeld niet tot (meer) dividend of snellere of (nog) veiligere transacties. Een ‘investering’ in Bitcoin is alleen waardevol als er iemand anders is die die Bitcoin voor meer geld overneemt.  

Is blockchain dan niet baanbrekend?

Een veelgehoord argument om te beleggen in cryptovaluta is de onderliggende technologie: blockchain. Die zou bedrijven en particulieren in staat stellen om transacties (van welke soort dan ook) nóg veiliger en sneller uit te voeren. Veel grote bedrijven zien er ook toekomst in: onder andere Maersk en IBM zijn druk aan het testen met verschillende toepassingen. 

Maar blockchain staat nog altijd in de kinderschoenen en vooralsnog zijn er meer plannen dan succesvolle toepassingen. En die succesvolle toepassingen gaan bovendien niet hand in hand met (de koers van) cryptovaluta. Om een voorbeeld te noemen: Bitcoin heeft de technologie blockchain nodig om te bestaan, maar de technologie blockchain heeft Bitcoin niet nodig. ‘Beleggen’ in Bitcoin is dus niet beleggen in blockchain.  

Het nieuwe betaalmiddel

Het is u vast al eens verteld: cryptovaluta zijn het betaalmiddel van de toekomst. En Bitcoin en andere cryptovaluta worden al her en der al geaccepteerd. Maar de kans dat dat op termijn ook wijdverspreid gebeurt lijkt klein. Daarvoor jojoot de prijs nog veel te hard op en neer.

Want stel: uw lokale wijnboer accepteert Bitcoin als betaalmiddel. U betaalt hem 0,00032 bitcoin voor een fles Riesling. Dat is op 14 januari 2022 zo’n €10 waard. Een dag later zakt de prijs van Bitcoin met 30%, dus uw wijnboer houdt nu nog maar €7 over van zijn verkoop. Dat biedt weinig vastigheid.

En ja: het kan natuurlijk zijn dat er op een gegeven moment wél een cryptovaluta wereldwijd op grote schaal als betaalmiddel wordt ingezet. Maar dan rest nog altijd de vraag: welke precies? Er zijn er namelijk duizenden in omloop. Het is niet aannemelijk dat het gros van die munten zich ontwikkelt tot geaccepteerd betaalmiddel.  

En zelfs als er cryptovaluta zijn die zich wél gaan ontwikkelen tot wijdverspreid betaalmiddel: dan weten we nog steeds niet welke. En we weten ook niet welke invloed dat gaat hebben op de prijs van die cryptovaluta. Bovendien lijkt ons de kans groot dat overheden uiteindelijk grote invloed hebben op de cryptovaluta waarmee u straks eventueel bij de bakker kunt betalen – daarover later meer. 

Risico’s

Het gebrek aan toezicht op cryptovaluta maakt ook dat bezitters van die valuta kwetsbaar zijn voor risico’s: niet alleen zijn de voorbeelden van gehackte portefeuilles of handelsplatforms talrijk; er zijn ook veel mensen de dupe geworden van frauduleze cryptocurrency als Xpose Protocol, Squid Game token of  SaveTheKids.  

En natuurlijk: er zijn genoeg projecten die wel de juiste bedoelingen hebben en die komen niet in het nieuws. Maar dankzij het decentrale karakter en een gebrek aan toezicht, gecombineerd met de vele onervaren ‘beleggers’, zijn cryptovaluta wel vatbaar voor criminaliteit als witwassen, belastingontduiking en oplichting. 

De rol van overheden

Die vatbaarheid voor criminaliteit heeft ook overheden gealarmeerd. En dat maakt ook dat – hoewel veel mensen juist het decentrale karakter van cryptovaluta als pluspunt aanstippen – de bemoeienis van overheden steeds groter wordt. Zeker als het om aanzienlijke vermogens gaat die belast dienen te worden.  

Dat is ook de reden dat sommige landen – zoals China – cryptovaluta al volledig in de ban hebben gedaan. En de reden dat overheden zelf digitale munten ontwikkelen. Zo is de Europese Unie momenteel bezig met de E-Euro. Inderdaad: dat is een digitale munt met dezelfde waarde als de Euro, ter aanvulling op contant geld. 

Leuk al die argumenten, maar het rendement…

…van veel cryptovaluta is inderdaad nog steeds fantastisch. Maar waar de rendementen (toren)hoog zijn, is het risico net zo hoog. Wie een belangrijke investering doet – een pensioen, huis of de studie van een kind, kan zich zulke risico’s veelal niet veroorloven.

Het is onverantwoord om bij zulke investeringen enorme risico’s te nemen. Tel het bovenstaande verhaal daarbij op en u begrijpt waarom u misschien terughoudend zou moeten zijn om (veel) geld in cryptovaluta te stoppen.

En wilt u echt graag cryptovaluta aankopen? Doe dat dan gerust. Maar doet u het omdat u geld opzij wilt (of moet) zetten voor zo’n belangrijke investering? Dan is verstandig om het bovenstaande verhaal nog eens door te lezen en bewust te zijn van de bijbehorende risico’s. 

Home Financieel Advies B.V. geeft geen advies over cryptovaluta.